營業時間 Opening Hours
12:30 pm - 2:30 am
(全年無休 Mon-Sun)
 
 

這種芒果腸粉特別細嫩

這種芒果河粉特別細嫩

◆ 表面看來這「雞翼尖」沒甚麼特別,不過品質控制才是功夫所在,要做到【骨淋入味肉唔爛】,越食越惹味,就靠佳記甜品的秘製做法,不要奇怪咁多人食。 

【B仔涼粉】有細妹?

◆ 豪情洋溢、份量十足的【B仔涼粉】就食得多,原來一向他都有個細妹(?) ... 叫【B仔船】,仲幾靚女又嬌俏,人少少最啱!

早前偶遇她於對面檯,一見難忘就愛上她 ... 是緣份嗎? 看看『你 & 妳』又有緣嗎?

● 有緣千里能相聚,元朗聚聚於佳記-B仔涼粉
 
 
 
 

● 【B仔涼粉】的故事 ●

講起到元朗食甜品,不少人都會想起【B仔涼粉】,不過甚少人會想起舖頭名【佳記甜品】,大多數人都誤以為B仔是老闆的乳名。

其實B仔的確真有此人,但不是老闆,反而是一位常客。 佳記甜品開業初期舖頭跟一般糖水店無異,但這位常客B仔食到悶了,還建議老闆搞搞新意,後來老闆替他搞出一個水果伴涼粉,B仔一試就愛上了,還大事推介給他的朋友。因為菜牌上是沒有這款涼粉的,他的朋友只好叫它『B仔食開隻涼粉』,樓面亦不知怎樣落單,慢慢就叫成【B仔涼粉】。

初期還有個小趣事,因為老闆只專誠買得一個大盆給B仔或他的朋友用,其他客人看到這涼粉亦想試,不過有得睇、但無盆得食。後來老闆才買多幾個大盆,及正式將【B仔涼粉】加到菜牌上,不久就傳遍元朗,甚至市區外面,成為佳記甜品的招牌菜,亦成為元朗的主要特色食品之一。

帶朋友食這「份量特大、不同口感特多的始創【B仔涼粉】時,記得考考朋友們,這段元朗飲食文化的傳奇。


 

不少人客試過這碗新產品【鮮什果黑珍珠】都讚好,
裡面一粒粒、又滑又有口感的,是一種特別的熱帶植物種子,
有人喜歡—『啜』、有人喜歡—『咬』,
無論點食都咁『正』,火速試啦!

 

私人聚會

 探 朋 友

帶埋B仔去威

( 歡 迎 自 取 外 賣 )

   

自 1985年中開業的幾十呎小小糖水店,
舊舖已發展成更大更舒適的幾個相連單位, 在元朗又新街還加設了分店。

 
 
營業時間 Opening Hours
12:30 pm - 2:30 am
(全年無休 Mon-Sun)
 
 
佳記甜品 (B仔涼粉)  Kai Kee Dessert
● 大坑渠-老舖 1stShop
地址: 香港元朗 教育路 大坑渠側


  Tel: 2479 4708 
● 又新街-分店 2ndShop
地址: 香港 元朗 又新街 置富中心 7號舖
Addr: Shop No.7 Chi Fu Ctr.,
56 Yau San St., Yuen Long, N.T. , H.K.
Tel: 2479 4743

 

圖片只供參考

 

資料由上述商戶提供,
只供參考,如有改動,恕不另行通知,如有疑問歡迎查詢。

All Rights Reserved 版權所有,不得複製。

● 有關更多元朗 【古蹟,廟宇,文化,旅遊點,西鐵接駁...資訊】,歡迎瀏覽 元朗網站 www.YL.hk